Vi kanske skulle ha ett regelverk som liknar det för alkoholen, med systembolag för obehandlad mjölk? Mejerivärldens folköl, den pastöriserade mellanmjöken, skulle förstås fortsätta att säljas i livsmedelsbutik, eftersom risken att skada sig själv där är försumbar. [...] Är inte ett generellt förbud mot obehandlad mjölk som livsmedel jävligt mossigt? [...] Ett stort steg för att bryta trenden med nedläggning av våra svenska mjölkgårdar och mejerier skulle vara att den förska mjölken, en av våra riktigt stora jordbruksprodukter, såldes närmare konsumenten så att onödiga transporter och mellanled försvann. [...] Den mjölk jag pratar om nu kommer inte att bli billigare än mjölken idag, snarare dyrare, eftersom det på det stora hela kommer att bli mindre effektivt att producera den. Den kostnaden är priset vi får betala för att i framtiden säkerställa ett högkvalitativt livsmedel till oss själva och rimliga förutsättningar för de bönder som brukar våra jordar. [...] Om maten var korrekt prissatt och distribuerades genom logiska system, skulle inte mängder av mjölkgårdar och andra jordbrukare tvingas till konkurs och nedläggning.Gårdagens semifreddo innehöll vispgrädde. I Tyskland tycks det enbart finnas vispgrädde med 32 % fett, vilket per automatik verkar innebära att det behöver tillsättas ett stabiliseringsämne. Jag sparade in 8% fett men fick ofrivilligt ett stabiliseringsämne på köpet. Det är egentligen inte mejeriernas fel att produkterna ser ut som de gör. Det är vårt eget fel. En av faktorerna, priset, är ju Magnus Nilsson redan inne på. Men den 32%-iga grädden är säkert en väldigt "genomarbetad" produkt. Det har gjorts undersökningar kring bäst före-datum, konsistens, kundnöjdhet och så vidare. Men som man frågar får man svar. Har konsumenterna fått svara på frågor om de föredrar fett framför stabiliseringsämnen? Knappast.
Ärligt talat, skulle du inte hellre ha kvar din gamla tv som faktiskt funkar, dricka mjölk från en gård nära dig hanterad av arbetskraft i din kommun och köra förbi öppna jordbrukslandskap på väg till jobbet, istället för att åka hem genom igenvuxna betesmarker, dricka mjölk från Tjotehejti förpackad i Långtbortistan och titta på den där nya tv:n som ändå bara visar samma program som den gamla?
Etiketter: askorbinsyra, ekologisk mat, glass, hållbarhet, mjölk, mycket mjöl, tillsatser, Tyskland