tisdag 15 februari 2011

Helgen i korthet - syltkakor, rabarber och musikmisshandel

Vad gör man när termometern visar tvåsiffriga minusgrader? Man stannar inomhus, bakar frukostbröd och lyssnar på Cornelis. Och så kanske man dristar sig till ett besök på Bakverket. Köper en salami/brie-macka, dricker kaffe och äter en syltkaka. På väg hem går man inom Ica. Upptäcker ett stycke vår i fruktdisken. Knatar hem, drar igång ett långkok, undviker Melodifestivalen och svänger ihop en rabarberdessert.
Koka en kompott på rabarber, lite vitt vin, kanelstång och en gnutta råsocker.
Rör ihop kokos, mandel, pumpafrön och lite havregryn (inte för mycket havegryn, då blir det gröt och gröt är inte bra i sammanhanget), en rejäl klick smör, en skvätt sirap och lagom mycket råsocker. Låt det bubbla ordentligt och rör så det står härliga till. När det börjar dofta knäck - fortsätt att röra. När geggan börjar bli ljusbrun, häll upp den på ett bakplåtspapper och låten den svalna. En halvtimme senare har det blivit ett finfint crunch att servera på toppen av vaniljglass och varm rabarberkompott. Det smakar så ljufvligt gott att man är beredd att förlåta Christer Sjögrens misshandel av Life on Mars.

1 kommentar:

  1. Sådana där bilder och beskrivningar borde förbjudas. Att det vattnas i min mun är ett understatement! Mums!

    SvaraRadera